Alergia na morské živočíchy

01.11.2011 17:47

Sú z alergologického hľadiska morské ryby a morské plody rizikové ? Aká látka v nich môže byť spúšťačom alergie ? Čo "nebezpečné" obsahujú ? 

Morské ryby spôsobuju alergické reakcie podstatne častejšie ako sladkovodné. Hlavný alergén sa nachádza v slvaloch rýb a nazýva sa Parvalbumin –je to bielkovina. Nachádza sa vo všetkých morských rybách, to znamená že ak máme alergiu na tresku môže byť aj na tuniaka.Táto bilekovina (alergén) je termostabilný, čo znamená že sa teplom (varením) nezničí. Pozor si treba dať aj keď v oleji alebo panvici sa pripravovali ryby a my tam potom smažíme nejakú inú potravinu, alergén ryby sa môže takto preniesť. Tým že sa alergén varaním neničí, môže sa dostávať aj do výparov pri varení a môže spôsobiť napríklad astmatiký záchvat alergo alergickú nádchu. Toto je častým problémom u kuchárov v prímorských krajinách kde sa ryby často kozumujú. Z daľších alergických prejavou je častá koprivka alebo ekzém ale môže byť aj anafylaktický šok. U pacientov zo Sloveska je takáto alergia skôr zriedkavá. Prvá pomoc pri alergickej reakcií má univerzáplny postup. Užiť antihistaminikum 2 tbl a kortikoid (mg záleží od váhy), v prípade rýchleho priebehu alergickej reakcie použijeme adrenalínové pero.